Cauzele fascioliazei


cauzele fascioliazei localizarea viermei de pin în corp

Profilaxie Fascioloza hepatică sau gălbeaza ficatului este o infecție parazitară cauzată de doi paraziți din clasa Trematodelor, genul Fasciola: Cauzele fascioliazei hepatica și Fasciola gigantica F. Transmiterea parazitului se face prin ingestia de apă sau alimente plante acvatice contaminate cu ouă. Omul este o gazdă accidentală a parazitului, gazdele uzuale fiind reprezentate de bovine și ovine — de accea se consideră că gălbeaza ficatului este o parazitoză cu un puternic impact economic.

hpv cancer risk

Fasciola hepatica are ca principală gazdă ovinele, ceea ce contribuie la distribuția acesteia în zonele geografice în care creșterea acestor animale este preponderentă.

Fiziopatologie Ciclul biologic cauzele fascioliazei F.

hpv vaccine damage

Pe cale digestivă, metacercarul se exteriorizează la nivelul duodenului, ulterior se transformă în adult și migrează la nivelul ficatului și ductelor biliare.

De aici, prin bilă, sunt excretate ouă care ajung în lumenul intestinal, ulterior în scaunul gazdei definitive. În mediul acvatic, oul fecundează și din el este eliberat miracidium, un stadiu intermediar al parazitului, care este înghițit de melcul de apă din genul Lymnaea sau Succinea prima gazdă intermediară.

Înăuntrul acestuia, parazitul trece prin 4 alte stadii cauzele fascioliazei sporochist, redie de generația 1, redie de generația 2 și cauzele fascioliazei.

remboursement vaccin papillomavirus homme

Cercarul este mai apoi eliberat în apă și ajunge pe frunzele plantelor acvatice, unde se transformă în metacercar, forma infectantă pentru gazda definitiva, iar ciclul se reia.

Așadar, parcursul clinic al fasciolozei poate fi împărțit în 4 faze: 1.

cauzele fascioliazei

Perioada de incubație de la ingestia metacercarului până la apariția primelor simptome — poate fi de ordinul zilelor sau chiar lunilor 2. Faza acută migrarea din cavitatea peritoneală în ficat și cauzele fascioliazei biliare — luniîn care sunt prezente următoarele semne și simptome: febră și frisoane durere în hipocondrul drept, hepatomegalie inapetență, flatulență, greață și diaree tuse, dispnee, dureri toracice urticarie reacție alergică generalizată 3.

Faza latentă de la maturarea parazitului până la debutul depunerii ouălor — de ordinul lunilor-anilor — e asimptomatică și e caracterizată de hipereozinofilie 4.

tratament anti oxiuri tratamentul paraziților din vezica biliară

Principalele simptome sunt:.