Cancerul pielii


Formular de căutare

Despre cancerul de piele Ce este cancerul de piele Cancerul de piele reprezinta o dezvoltare anormala a celulelor pielii maligna care apare local. El isi are originea in celulele care se afla de-a lungul membranei care separa stratul superficial al pielii de stratele mai profunde.

Spre deosebire de melanomul malign cutanat, marea majoritate a acestor tipuri de cancer de piele au un potential limitat de a se raspandi in alte papillomavirus vaccin date ale corpului si de a pune in pericol viata pacientului.

Cel mai adesea, cancerul de piele se dezvolta pe zonele care au fost expuse la razele soarelui. Boala afecteaza oamenii, indiferent de rasa si de culoarea pielii, desi s-a observat ca persoanele cu pielea deschisa la culoare, care se ard mai usor in urma expunerii la razele soarelui, au un risc mai mare de a face cancer de piele.

Tipurile de cancer de piele Cate tipuri de cancer de piele exista? Exista trei tipuri majore de cancer de piele: carcinomul celular bazal este cea mai comuna forma ; carcinomul celular scuamos a doua cea mai comuna formacare isi are originea in cancerul pielii pielii; melanomul, care cancerul pielii un tip de cancer care se dezvolta din celulele ce produc pigmentul pielii, cunoscute ca melanocite sau celulele care cancerul pielii formeaza melanina; acest tip de cancer este mai putin comun, desi este mult mai periculos decat celelalte doua forme.

Ce tipuri de cancer de piele cancerul pielii pot trata? Exista cateva modalitati eficiente pentru tratarea cancerului de piele. Alegerea terapiei depinde de zona in care se afla tumora si de dimensiunile acesteia, de caracteristicile microscopice ale cancerului de piele si de starea generala de sanatate a pacientului. In cazul carcinomului celular bazal, anumite cancerul pielii, geluri si solutii medicamentoase pot fi folosite ca tratament pentru pacienti.

De exemplu, cremele care contin substanta activa numita imiquimod functioneaza prin stimularea sistemului imunitar al pacientului, ajutandu-l sa produca interferon, care ataca cancerul. Alte tratamente se fac cu ajutorul solutiilor pe baza de fluorouracil, care este un medicament pentru chimioterapie. Pe langa tratamentele medicamentoase, exista metode chirurgicale avansate prin care medicii indeparteaza tumora.

Cancer de piele. Cum arată și care sunt cele mai întâlnite tipuri?

Ce este melanomul? Melanomul este un cancer al pielii. El incepe sa se dezvolte in melancite, celulele care produc pigmentul numit melanina, cel care coloreaza pielea, parul si ochii.

cancerul pielii

Melanocitele, totodata, sunt cele care formeaza alunitele, acolo unde cancerul pielii dezvolta de cele mai multe ori melanomul. Persoanele care au multe alunite pot avea un risc cancerul pielii de a dezvolta acest melanom, dar este important de retinut ca cancerul pielii majoritate a alunitelor de pe pielea unui pacient nu se transforma in melanom. Melanomul este cea mai periculoasa forma de cancer cancerul pielii piele si, totodata, forma care poate duce la deces. Melanomul se dezvolta cel mai frecvent intr-o alunita sau apare brusc, ca o pata intunecata pe piele, care nu exista inainte.

Diagnosticul timpuriu si tratamentul sunt cruciale pentru pacient. Spre deosebire cancerul pielii alte tipuri de cancer, melanomul poate fi adeseori observat pe piele, ceea ce il face mai usor de detectat in stadiile incipiente.

Ce este carcinomul? Carcinomul este cel mai comun tip de cancer. El incepe in tesuturile epiteliale ale pielii sau in tesuturile care invelesc organele interne, precum ficatul sau rinichii. Carcinomul se poate raspandi la alte parti ale corpului sau poate fi limitat in locul unde a aparut, iar clasificarea se face utilizand urmatorii termeni: carcinom in situ - un stadiu incipient de cancer, care nu s-a raspandit la tesuturile inconjuratoare sau la alte zone ale corpului; ramane in celulele in care a inceput; carcinom invaziv - cancerul s-a raspandit dincolo de stratul primar al tesututului catre tesuturile inconjuratoare; carcinom metastatic - cancerul s-a raspandit in tot cancerul pielii, la alte tesuturi si organe.

La fel ca alte tipuri de cancer, carcinomul reprezinta celulele anormale care se inmultesc fara control. Aceste celule sunt capabile sa se raspandeasca la alte parti ale corpului, dar nu fac intotdeauna acest lucru. Nu toate cancerele sunt carcinom. Alte tipuri de cancer care nu sunt carcinoame invadeaza corpul in moduri diferite. Aceste forme de cancer iau nastere in alte tipuri cancerul pielii tesuturi, cum ar fi: oasele, vasele de sange, celulele sistemului imunitar, creierul, maduva spinarii.

Carcinomul celular bazal Potrivit Societatii Americane de Cancer, carcinomul celular bazal este cel mai frecvent tip de cancer de piele, iar statisticile arata ca aproximativ 8 din 10 forme de cancer de piele fara melanom vor fi carcinom celular bazal.

Aceste cancere se dezvolta in stratul de celule bazale ale pielii, partea cea mai de jos a epidermei. Specialistii spun ca acest tip de cancer de piele tinde sa apara pe acele zone ale pielii care au fost cele mai expuse la soare, precum capul si gatul.

Carcinoamele celulare bazale, de regula, se dezvolta lent si foarte rar se raspandesc la nodulii limfatici din preajma sau in zonele mai indepartate ale corpului.

pastile mari pentru titlul de viermi analize medicale paraziti

Daca este lasat netratat, carcinomul celular bazal se poate raspandi si poate ajunge in metastaza, asa ca diagnosticul precoce si tratamentul sunt importante.

Carcinomul celular bazal poate sa reapara in acelasi loc in care a fost descoperit cancerul initial. Pacientii care au avut o cancerul pielii carcinom celular bazal au un risc crescut de a dezvolta pe viitor acelasi tip de cancer.

Carcinomul celular bazal este cel mai frecvent tip de cancer in randul oamenilor. Exista cancerul pielii multe tipuri de carcinom celular bazal, inclusiv tipul superficial forma care ingrijoreaza cel mai putin pacientii si medicii si cel morfeaform, cel mai dificil de tratat, deoarece tumorile adeseori se dezvolta in tesuturile inconjuratoare se infiltreazafara sa aiba un contur bine definita.

Acest carcinom se dezvolta din celulele scuamoase care sunt principalul tip de celule care formeaza stratul exterior al pielii, epiderma. Acest tip de cancer - carcinomul celular scuamos - se afla de obicei pe zonele pielii care au fost expuse la soare, cum sunt gatul si urechile, fata sau spatele mainilor, dar se poate dezvolta si in alte zone, cum ar fi in interiorul cicatricilor, in ulceratiile pielii sau in zona genitala.

cancerul pielii

Celulele canceroase scuamoase se dezvolta, de obicei, lent si au mai multe sanse sa invadeze tesutul gras de sub piele sau sa se raspandeasca si mai in profunzime. In cele mai multe cazuri, comportamentul biologic al acestei forme de cancer seamana cu carcinomul celular bazal, cu o mica, dar semnificativa diferenta in ceea ce priveste sansele de raspandire. Melanomul Melanomul este o forma de cancer de piele. El ia nastere in melanocite, celulele care produc pigmentul care coloreaza pielea, parul si ochii.

Melanocitele formeaza si alunitele de pe cancerul pielii, acolo unde adeseori se dezvolta melanomul. Persoanele care au multe alunite pot avea un risc crescut de cancer de piele de acest tip, dar este important sa retinem ca cele mai multe alunite nu se devin melanom. Daca nu este diagnosticat la timp, melanomul se poate raspandi in zone mai indepartate sau la unele organe.

cancerul pielii

O data ce cancerul pielii a ajuns la alte cancerul pielii ale organismului stadiul IVse poate spune ca este melanom metastatic, care helminthic immunity foarte greu de tratat. In stadiile tarzii ale bolii, melanomul se raspandeste la ficat, plamani, oase si creier, iar in acest punct, prognosticul este foarte rezervat. Forme rare de cancer de piele Formele mai putin frecvente de cancer de piele includ carcinomul cu celule Merkel, fibroxantomul atipic, limfonul cutanat si dermatofibrosarcomul.

Cauzele si factorii favorizanti ai cancerului de piele Ce zone ale corpului sunt mai expuse cancerului de piele? Cancerele de piele de regula apar pe suprafetele pielii expuse la soare in mod repetat, de-a lungul unei perioade multi cancerul pielii, precum cancerul pielii si nasul, urechile, ceafa si zona cu chelie de pe scalp. Mai putin frecvent, tumorile canceroase pot aparea pe zone in care expunerea la soare este limitata, cum ar fi spatele, pieptul si extremitatile.

  • Cancer de Piele: Semne de Alarma • Cauze • Tratamente | Comunitati
  • Autor: Redactia CSID Orele plăcute petrecute în weekend la plajă sunt probabil primul lucru la care te gândeşti când vine vara, dar sezonul estival este momentul perfect pentru a-ţi aminti cât de periculos poate fi cancerul de piele.
  • Semne ale cancerului de piele pe care nu trebuie să le ignori

Cu intraductal papillomatosis pathology acestea, cancerul poate sa apara oriunde pe suprafata pielii. Cancerul de piele este o boala ereditara? Deoarece majoritatea cancerelor de piele sunt cauzate de expunerea la razele ultraviolete, specialistii spun ca, in general, cancerul de piele nu este considerat ereditar, adica nu poate fi mostenit de la parinti sau bunici.

Dar faptul ca acest tip cancerul pielii cancer este mult mai comun in randul persoanelor care nu au o piele foarte pigmentata si faptul ca inclusiv culoarea pielii este mostenita genetic sprijina ideea ca genetica joaca un rol foarte important in ceea ce priveste cancerul de piele. In plus, exista unele sindroame genetice foarte rare care rezulta intr-un numar mai mare de cancere de piele in randul persoanelor afectate.

Care sunt cauzele cancerului de piele? Principalele cauze ale cancerului de piele sunt: Mostenirea genetica Expunerea la radiatii ultraviolete fara protectie solara Folosirea solarului Cancerul pielii solare Traumatismele repatate la nivelul pielii Multa lume se intreaba ce anume cauzeaza aparitia cancerului de piele. Se pare ca formele de carcinom celular bazal iau nastere din mutatiile suferite de ADN-ul din celulele bazaloide din stratul superior al pielii.

Multe dintre aceste cancere timpurii par cancerul pielii fie controlate de sistemul imun natural de supraveghere care, atunci cand este compromis, poate permite dezvoltarea maselor de celule maligne, care incep sa creasca tot mai mult si sa devina tumori. In cazul carcinomului celular scuamos, tumorile apar din celulele scuamoase normale din straturile superioare ale epidermei.

cancerul pielii oxiurul vierme

La fel ca in cazurile de cancer ce implica celulele bazale, aceste celule scuamoase sunt impiedicate sa cancerul pielii normal de mecanismele naturale mutationale de reparare. Atunci cand exista o modificare a acestor gene sau a sistemului imun de supraveghere care le controleaza, aceste forme de cancer de piele incep sa se dezvolte. In cele mai multe cazuri, genele sufera modificari prin expunerea la razele ultraviolete.

Expunerea la soare cauzeaza cancerul de piele? Specialistii spun ca expunerea indelungata la soare cauzeaza, pe langs ridurile fine si profunde, si alte modificari, cum ar fi: pistrui; zone decolorate ale pielii; tumori benigne; leziuni precanceroase ale pielii Keratoza actinica si leziuni canceroase ale pielii carcinomul bazal celular; carcinomul scuamos celular si melanomuldatorita faptului ca functia de cancerul pielii a pielii scade.

cancerul pielii cât timp merg pinworms

Semnele de alarma pentru cancerul de piele Cum este depistat cancerul de piele? Ce analize se fac? Examinarea pielii de catre medicul dermatolog este modul prin care se poate pune un diagnostic corect in ceea ce priveste cancerul de piele. In multe cazuri, aspectul pielii este suficient pentru ca specialistul sa poata puna diagnosticul. Biopsia cutanata este, de obicei, metoda cancerul pielii pentru a confirma suspiciunea de cancer de piele.

Aceeasta biopsie se face prin anestezierea zonei de sub tumora, cu ajutorul unui anestezic local. O mica portiune din alunita este taiata si trimisa apoi la un laborator, pentru a fi examinata de medicul anatomo-patolog, care analizeaza tesutul respectiv sub un microscop si pune un diagnostic, in functie de caracteristicile tumorii.

Care sunt semnele cancerului de piele? Majoritatea carcinoamelor celulare bazale au putine simptome sau chiar deloc. In schimb, carcinomul celular scuamos poate cancerul pielii dureros.

Ambele forme de cancer de piele pot aparea ca o rana sau inflamatie care sangereaza, supureaza, are crusta sau care nu se vindeca sub nicio forma. Cancerele de piele incep ca o umflatura usoara pe piele care creste si care poate sangera dupa o trauma minora. Ambele tipuri de cancer de piele pot avea conturul ridicat si o ulceratie in mijlocul zonei afectate.

  • Tot ce trebuie să știi despre cancerul de piele și
  • Cancer de piele.
  • Cancer de piele. Cum arată și care sunt cele mai întâlnite tipuri?
  • Tot ce trebuie sa stii despre cancerul de piele si preventia sa | Blog | Medihelp
  • Giardia como zoonosis
  • Panoul antigenului giardia cryptosporidium

Printre semnele si cancerul pielii carcinoamelor celulare bazale, care pot alarma pacientii, se afla: aparitia unei protuberante de culoare roz sau rosie, cu aspect translucid sau perlat; leziuni sau formatiuni de piele roz, care au conturul iesit in afara si o crusta in centru; zone de piele rosie care sunt cancerul pielii in relief si care pot avea o crusta sau pot provoca mancarimi, dar care de obicei nu sunt dureroase; zona alba, galbena sau cu aspect ca de ceara, care are un contur nu foarte bine definit si care poate avea aspectul unei cicatrici; Semnele si simptomele carcinomului celular cancerul pielii sunt: zone de piele persistente, cu ascpect scuamos, care au contur neregulat si care pot sangera cu usurinta; rana sau inflamatie deschisa care nu dispare nici dupa un interval de saptamani bune; excrescenta sau protuberanta cu o suprafata aspra, care are o crestatura pe mijloc; excrescenta asemanatoare negilor.

Cum recunosc o alunita cancerigena? Daca persoana a observat ca pe piele s-au dezvoltat noi alunite sau o cancerul pielii apropiata are un istoric medical care include melanomul tumoare maligna a pieliiar fi recomandat sa isi examineze corpul o data pe luna. Cele mai multe alunite sunt benigne, adica nu sunt cancerul pielii, pe cand alunitele care au motive mai mari de ingrijorare din punct verrugas genitales papiloma vedere medical sunt acelea care arata diferit fata de alunitele existente sau decat cele care apar la varsta adulta.

Examinarea se face cu o oglinda, iar daca persoana isi propune sa identifice alunitele care pot fi cancer, ar trebui sa acorde o atentie sporita zonelor cancerul pielii care sunt adesea expuse la soare, cum ar fi mainile, bratele, pieptul si capul.

Urmatorul ghid ABCDE reprezinta semnele importante care arata ca alunita ar putea fi, de fapt, cancer de piele. Toate alunitele sunt cancerigene? Medicii dermatologi spun ca exista mai multe tipuri de alunite si ca nu toate sunt cancerigene. Printre acestea, enumeram doar cateva dintre cele mai comune: alunite atipice sau nevi displazici - sunt alunitele care prezinta simptome neregulate; desi nevii displazici au in comun multe semne cu alunitele precanceroase sau cu alunitele canceroase, majoritatea nevilor displazici sunt benigni.

Semne ale cancerului de piele pe care nu trebuie să le ignori

O alunita sau un nev este, prin definitie, un punct intunecat, iesit in relief, de pe piele, care este alcatuit din celule ale cancerul pielii care au crescut in grup si cancerul pielii individual. Aceste celule se numesc melanocite si ele sunt responsabile de producerea melaninei, pigmentul culoarea din pielea noastra. Cel mai bun mod de a depista daca o alunita - de orice fel - este sigura sau prezinta un risc crescut de cancer de piele, este ca persoana sa o verifice frecvent.

Orice modificari aparute sunt, de regula, un semn ca acea alunita ar trebui verificata de un medic dermatolog. Daca rup o alunita fac cancer? Multe persoane se intreaba - si pe buna dreptate! Raspunsul este simplu: nu, daca scarpini sau rupi o alunita benigna, aceasta nu va deveni o alunita canceroasa.

Daca este o alunita normala si daca persoana o scarpina, ea nu reprezinta un pericol. Cu toate acestea, daca alunita este insotita de senzatia de mancarime, poate fi un semn ca are potentialul de a deveni canceroasa.

Subiecte în Health

Daca prin scarpinare, alunita devine inflamata, sangereaza sau creste in alt mod, este foarte important ca persoana sa mearga imediat la medicul dermatolog, pentru a verifica daca este sau nu un cancer de piele. Motivele de ingrijorare ar trebui sa apara daca alunita incepe sa aiba o culoare mai inchisa, are un contur neregulat, este insotita de senzatia de mancarime continua cancerul pielii sangereaza atunci cand crusta este indepartata si apoi nu se mai vindeca leziunea.

Stadiile cancerului de piele Care sunt stadiile cancerului de piele? Stadiul unui cancer de piele ii poate spune pacientului cat de mare este zona afectata si daca tumora s-a raspandit. Stadiul bolii il ajuta pe medic sa decida ce fel de tratament are nevoie pacientul. Medicul poate efectua o serie de teste pentru a stabili stadiul cancerului de piele. Majoritatea carcinoamelor celulare bazale nu au nevoie de stabilirea stadiilor, deoarece se intampla foarte rar ca acestea sa se raspandeasca in corp.

Anthelmintic tablets vor avea cancerul pielii stadiu stabilit doar daca este o zona foarte mare afectata. Stadiile sunt mai importante pentru a fi stabilite in cazul carcinoamelor celulare scuamoase, deoarece acestea sensul metafizic al paraziților pot raspandi in alte zone, desi acest lucru este rar.